Personlig medicin og mikrobiomet

Posted on Posted in Trends

Hvorfor virker medicin forskelligt på os? Hvorfor oplever nogle personer bivirkninger, hvor andre ikke opnår den ønskede effekt af medicinen? Hvis vi kan identificere de faktorer, der gør at vi reagere forskelligt på medicin, vil vi så kunne give medicin mere effektivt og spare penge på overflødig medicin, der ikke virker?

Farmakogenetik er en tilgang hvor forskere studerer hvordan forskellige gener påvirker vores evne til at optage medicin. Et eksempel er med medicinen Marevan, hvor varianter i generne CYP2C9 eller CYP3A4 kan betyde, at dosis skal sættes op eller ned. Da medicinen er blodfortyndende kan disse genetiske varianter føre til øget blødningstendenser eller at medicinen ikke virker efter hensigten.

Et relativt nyt forskningsområde er indenfor tarmbakterier og hvordan de påvirker den måde vi optager medicin. Et studie i tidsskriftet Nature har kigget på hvordan forskellige sammensætninger af tarmbakterier kan ændre på effekten af medicin. Det er stadigvæk tidlig forskning og viser både kompleksiteten ved personlig medicin, samtidig med at studiet peger på områder, hvor man kan søge efter sammenhænge mellem medicin, effekt og bivirkninger.